2012-09-27

Imaginär koskräck, Expressen och vad vi egentligen bryr oss om

Efter att ha twittrat lite med Expressens chefredaktör på frukosten idag så har jag följande meddelande till er som av någon obegriplig anledning fortfarande tror er läsa Expressen för journalistikens skull:





Nu vet ju alla att Expressen inte är en nyhetstidning på riktigt men jag tyckte att det var värt ett försök att få en vettig förklaring av ansvarig redaktör om varför man publicerar nyheten om att Laila Bagges son blev rädd för kossor i en biofilm samtidigt som man försöker berätta om viktiga saker i världen som Syrien och annat hemskt. Det där glappet i nyhetsvärderingen är obegriplig för mig.

Chefredaktör Mattsson försvarar sig med att man vill göra en tidning för alla och hänvisar till ett uttalande från chefsåklagaren vid krigstribunalen i Haag som tydligen anser att man måste "balansera olika intressen i media". Folk vill ha olika saker naturligtvis men vad bryr sig Expressen ha? Man ger inte en pyroman tändstickor bara för att denne gillar att tända eld på saker eller hur? Visa lite journalistiskt och redaktionellt initiativ.

Nu vet jag naturligtvis att det är lika befängt att få Mattsson att förstå att om man publicerar artiklar om Bagge Juniors imaginära koskräck jämte artiklar om religiös förföljelse så händer det något med trovärdigheten som helhet. Det är som att försöka få en sköldpadda att skynda sig lite. Det ser ut som att den lyssnar men inget händer.

Det brukar också hänvisas till allmänintresset när man som redaktör publicerar sån här dynga vilket tyvärr är helt sant. Vi bryr oss nog lite till mans mer om hur kor på bio skrämmer små barn än hur religiösa män vill döda en kvinna som valt att tro på någonting annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar