2010-05-07

Analys: Ga Ga O La La

Jordklotets drottning Lady Gaga har landat i Sverige. Allas nya älskling. Mer ett fenomen än något annat. Hon spås bli lika inflytelsrik som Madonna. Likheterna är många. Integritet, originalitet och intelligens.

Och hon börjar bli en verklig maktfaktor. På Twitter har hon 3.7 miljoner följare. Att hon har så många som lyssnar på hennes ord varje dag har makt. Så är det. Den som kontrollerar media kontrollerar kulturen.

Jag erkänner att jag faktiskt gillar henne just för att hon mer är ett koncept. På samma sätt som Kiss. Eller Marilyn Manson. Musiken är harmlöst trallvänlig. Utstyrslarna fullständigt over the top och oftast fantastiska.

Kvällstidningarna gör sitt bästa för att ta ner henne på jorden genom att tjata om hennes riktiga namn, gamla bilder där hon ser ut som vem som helst.

Jag undrar varför.

Behöver inte världen sina ikoner längre?

Artister som är större än livet självt. Som blir ett begrepp och en tanke.

Vi gör som vi alltid har gjort. Med Jesus och Michael Jackson. Vi hyllar dom och sen försöker vi ta livet av dom. För det mesta lyckas vi.

Jag hoppas att Lady Gaga står emot allt det där. För i tider av askmoln, oljeutsläpp, ekonomiskt kaos, valrörelse och audition till Idol så behöver vi något som tillåter oss att fly bort från allt elände.

Och vi kommer att behöva det en lång tid framöver verkar det som.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar