2010-11-03

Människor på en järnvägsstation

Jag sitter på stationen. Människorna passerar förbi.

En vanlig vit man man sätter sig en bit bort. Tar upp sin telefon. Plötsligt hörs ljudet av kopulerande par. Han tittar på vuxenfilm ogenerat med ljudet på. Jag undrar om det är ett socialt experiment men inser att det är mannen som saknar någon spärr.

En annan vanlig vit man rusar plötsligt in på stationen med sina två ca 10 år gamla döttrar i hasorna. Han har något stressat i blicken. Precis som om han håller på att missa ett tåg. Men han stressar förbi resebutiken och kastar sig in på resturangen där spelautomaterna står. Han sätter sig ner vid en av dem och försvinner in i en annan värld. Döttrarna står utanför dörren och tittar på sin pappa. Det är hjärtskärande. De har någonting uppgivet i blicken. Dom har nog sett hur pappa spelar bort matpengarna förut.

Ett tonårspar står i kön för att hämta ut en biljett i automaten. De hånglar men blir avbrutna av en kompis med alldeles för stor indiemustasch. De pratar en stund. Kompisen går och paret fortsätter hångla.

En kvinna irrar omkring i väntsalen med vilsen blick.

De två döttrarna till den spelberoende mannen ger upp för en stund och går in på Pressbyrån och tittar på de glassiga omslagen på tidningarna. När de kommer tillbaka är pappan försvunnen. För ett kort ögonblick sprider sig paniken i deras kroppar. Så kommer han in genom entrén med ett par nya hundralappar i handen från bankomaten. Samma stressade blick. Sätter sig vid automaten och försvinner.

Mannen bredvid med telefonen tittar upp på tavlan med avgångstider på väggen, slår igen telefonen och reser på sig.

En sprucken röst i högtalaren säger att tåg 2145 mot Strängnäs snart kommer in till spår ett.

Det har gått tio minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar