2011-04-25

Jag sorterar mitt bibliotek


Den har varit sorgligt eftersatt och ignorerad sedan vi flyttade ut bokhyllorna från vardagsrummet. Böckerna stoppades egentligen bara tillbaka på ett ungefär. Varje gång jag gått förbi den på senare tid har den sett allt mer förfallen ut. Vissen. 

Men nu har jag tagit tag i biblioteket här hemma. En radikal genomgång. Sortering och värdering. Hitta en logisk ordning. Återställer biblioteken i biblioteket. Beatbiblioteket. Samlingen med Bruno K Öijer. Amerikanska berättare med DeLillo och Roth. Feministisk litteratur. Bodil Malmsten. Biografierna över Ekelöf, Cornelis och Dagerman. Placerar ett torn med pocketböcker i mitten. Mia Skäringer hamnar av någon anledning ovanpå Ulf Lundell. I hyllan samsas Joyce Carol Oats med Stephen King som också står rygg mot rygg med Marcus Birro. Och musikböckerna. Dessa krönikor över rockhistoriens stora legender och tidevarv.  

När jag nu går förbi hyllorna fyller de mig åter med lugn och frid. Raderna av böcker jag läst är som en meditation.

Det är vänner som står där och viskar till mig.

5 kommentarer:

  1. Ah, ett sant meditativt arbete - nästan så jag avundas dig, men det vore ju dumt, jag har väl en egen bokhylla att sortera...

    Ser fiffigt ut med pocketarna på höjden sådär, snyggt och prydligt. Fast jag undrar om inte jag har omvända proportionen mellan pocketar och inbundna volymer...!

    SvaraRadera
  2. En bok- eller skivhylla är den vackraste inredningsmöbel man kan ha. Det är därför jag känner mig hemma i våra bibliotek. Det spelar ingen roll vilket bibliotek jag sätter min fot i, jag känner mig alltid lika hemma.

    Ibland när jag vill koppla av öppnar jag den här sidan: http://bookshelfporn.com/

    SvaraRadera
  3. Alla böcker jag äger är som minnen av goda vänner. Bokhyllan är ett minnesgalleri.

    SvaraRadera
  4. Men böcker du inte gillar - som alltså inte blir goda vänner, utan kanske mer ytliga bekantskaper... Står de kvar, eller får de bege sig till sällare jaktmarker? *nyfiken*

    SvaraRadera
  5. Dom får nog stå kvar tills bättre vänner dyker upp.

    SvaraRadera