2012-02-21

I kaffets värld

Baristapredikanten
Mina vänner skickade mig på baristakurs som 40-årspresent. Så igår var det dags. Tre timmar hos Johan & Nyström där baristapredikanten Eskil berättade om kaffets historia, hur man producerar kaffe, vad som gör ett bra kaffeoch hur man brygger det på bästa sätt. Det var mycket upplysande och inspirerande.
Mycket kaffe blev det...
Naturligtvis fick vi provsmaka olika sorters kaffebönor, rostningar och bryggningar. Vi fick lära oss att att hur man maler kaffet i kvarnen är det viktigaste momentet. Dåligt malt kaffe ger ett dåligt slutresultat. Det ska medges att efter testkopp nummer sju så kände jag mig elektrisk. Som om det forsade glimrande kvicksilver i blodet. På tåget hem påminnde jag mer om Roberto Benigni i Jim Jarmuchs "Coffee & Cigarettes".

På det hela taget var det en fantastisk kväll. Problemet nu är att jag måste uppgradera kaffeutrustningen där hemma. En kaffemaskin och en kvarn alltså. Bryggkaffe är inte kaffe längre.

Det är brunt vatten.

3 kommentarer:

  1. Jag gillar din fascination av kaffe. Den inspirerar. Mest för att jag själv gillar en god kopp kaffe. Har i dagarna faktiskt beställt en Wilfa CGR-1 kaffekvarn. Fick en liten pressobryggare av sambon i julklapp. Den är perfekt då jag vill unna mig en god kopp kaffe. En espressomaskin får det bli i framtiden. Det finns ingen plats i köket.

    SvaraRadera
  2. En bra kaffekvarn. En kaffemaskin som presterar minst 9 bars tryck och 93 grader varmt vatten. Det är allt man behöver. Själv har jag faktiskt inget av det där. Än. Kaffet ska pressas i filtret med exakt 13kg tryck. Och man kan aldrig ta för lång tid på sig att ställa malningsgraden till det perfekta. En bryggning ska inte ta längre (eller kortare tid) än mellan 20 och 30 sekunder... Puh. Mycket att tänka på :)

    SvaraRadera
  3. Sent omsider kommer jag hit och får läsa din rapport! Ler lite extra åt att det inte bara var DÅLIGT bryggkaffe som numera är "brunt vatten", utan bryggkaffe överhuvudtaget? Jisses. Men jag håller ju med - jag kan förvisso dricka bryggkaffe ibland, fast då ser jag det inte som riktigt kaffe, utan mer nåt att fördriva tråkig mötestid med... ;-)

    Tack för rapport, undrar om inte Johan & Nyström ska få inspirera mig också någon gång när jag befinner mig på närmare håll än just nu...!

    SvaraRadera