2012-08-23

Farliga vågor

Radiopiraten  Jack Kotschack
Det fanns en tid då Sverige var en stat som kontrollerade medierna stenhårt. Staten var den enda leverantören av information och underhållning. Radio Nord försökte i början av 60-talet bryta detta monopol men statens vilja att kontrollera radiovågorna gick så långt att man antog en lag som förbjöd just Radio Nord och hotade annonsörerna med åtgärder.

Dåvarande kommunikationsministern Olof Palme påminner mest om en sovjetisk politruck i detta ljudklipp.
Lyssna: Olof Palme om piratradion

Långt in på 80-talet pågick försök att stoppa sändningar från privata företag. Socialdemokraten Maj Britt Theorin försökte förbjuda privat ägande av parabolantenner med följande barocka motivering:

"Ge ungarna en chans och låt dem för död och pina slippa reklam i TV. Vårt parti får inte längre huka i den kommersiella högervinden, utan måste gå till en ideologisk motoffensiv mot yttrandefrihetens exploatörer i vilken förförisk slängkappa de än sveper in sig."

Ja herregud vilket trams.

Man ska värna det fria flödet av information. Och även om jag är public serviceanhängare så ska man värna allas möjlighet att sända radio eller TV. Innehållet må variera i kvalité men det är viktigt att man får göra det.

Ikväll sänder jag radio på frekvensen 103,7 över Hallsta- Suraområdet.

Vi hörs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar